Renault Clio Estate

Terwijl het aantal verschillende modellen in het B-segment tegenwoordig niet meer op twee handen te tellen is, is het daarin goed zoeken naar een stationwagen. Renault is sinds 2008 een speler in de dun bezaaide klasse van de compacte station, maar desondanks alsnog vrijwel onzichtbaar. Het zijn toch vooral de Seat Ibiza ST en Skoda Fabia Combi die de klok slaan. Toch geven de Fransen niet op onder het mom van ‘de aanhouder wint’.

Het is de nieuwe Clio Estate direct aan te zien dat Renault heel andere ideeën had met de vierde generatie van de door de bank genomen populaire Clio. Met de Nederlandse topontwerper Laurens van den Acker aan het roer werd met een schone lei begonnen. Renaults moesten niet langer te boek staan als muurbloempjes, maar teruggaan naar de tijd dat ze flitsend en swingend waren. Het lijnenspel van de Clio IV lijkt zodoende in geen velden of wegen op dat van voorgaande generaties.
Bij de nieuwe Clio Estate is de vergelijking met de hatchback natuurlijk snel gemaakt. Tot aan de B-stijl is er geen verschil met de vijfdeurs carrosserievariant. Het forse, massief ogende front met daarin het niet te missen wybertje doet de Clio Estate misschien nog wel meer spreken dan de hatchback omdat deze beter in verhouding staat tot de rest van het koetswerk. Dat is immer langer en oogt daardoor meer in balans. En dat was nu juist het grootste gebrek bij de eerste Clio Estate. Wat Van den Acker tevens heeft terug laten komen, zijn de weggewerkte handgrepen. En Renault grijpt die designfeature maar wat graag aan om te vertellen dat we met een trendy shooting brake te maken hebben in plaats van een stationwagen. Maar met een vrijwel rechte daklijn is dat (marketing)praat die naar het rijk der fabelen kan worden verwezen. Desalniettemin doet de nieuwe Clio Estate de voorgaande generatie onmiddellijk vergeten, en alleen dat al is een pluim waard.

Functie volgt vorm
Een frisse indruk wordt ook aan de binnenzijde gemaakt, maar het oogt wel wat druk. Althans ons testmodel, dat versierd was met vele grote rode oppervlakken uit het omvangrijke personalisatieprogramma dat Renault tegenwoordig rijk is – het kan dus ook anders. Ook de vele panelen gehuld in pianolak zijn een greep uit dat maatwerkprogramma. Het is een slimme keus als je het vele plastic aan boord wat op wilt vijzelen, maar je moet ervan houden, evenals van poetsen. Het likje glanzend-zwarte verf trekt namelijk al snel en veel stof aan. Ook is het nogal vingervlekken- en krasgevoelig en dat is geen ideale combinatie wanneer je drie keer per week de kinderen naar de crèche moet brengen.
In het centrum prijkt, indien aangevinkt, het R-Link systeem van Renault. Een aan te raden accessoire als je de rust in het interieur wilt terugbrengen, want het multimediasysteem dat audio, navigatie en multimediafuncties combineert ruimt erg op omdat al deze functies dan schuilgaan achter het 7 inch grote display. De lay-out en icoontjes van R-link doen onmiddellijk denken aan dat van een smartphone en voor wie al langer in het bezit is van zo’n moderne telefoon is de bediening dan ook kinderlijk eenvoudig, maar niet zo snel. Voor een autofabrikant is het simpelweg een stuk moeilijker om het hoge tempo waarin multimediatechnieken zich ontwikkelen bij te houden, al beschikt R-link dan wel weer over internetdiensten zoals het kunnen binnenhalen van je Twitter-, email- en Facebook-berichten. R-Link kan ze zelfs aan je voorlezen zodat de bestuurder zijn ogen op de weg kan houden.

Ruimte
Gemak dient de mens, maar in het bijzonder van de stationwagen-koper doet praktische ruimte dat niet minder. Met de nieuwe Renault Clio Estate haal je de op een na ruimte stationwagen in het B-segment in huis. Enkel de Skoda Fabia Combi overtreft de Fransoos. Standaard beschikt de Clio Estate over 443 liter, en door de achterbank neer te klappen is dit uit te breiden naar 1.380 liter. Bij de duurdere uitvoering is ook nog de voorste passagiersstoel om te klappen, en dan is het mogelijk voorwerpen met een lengte tot 2,48 meter mee te nemen. Onder de laadvloer is er vervolgens nog ruimte gecreëerd om 85 liter aan kleinere spullen op te bergen, uit het zicht van kwaad bloed.

Rijden
Het motorpalet van de Estate is net als dat van de vijfdeurs Clio beperkt met slechts twee krachtbronnen, de 0.9 liter TCe-driecilinder met 90 pk en 135 Nm en de 1.5 liter dCi-diesel met evenveel vermogen als de benzine, maar beduidend meer trekkracht. Door deze 220 Newtonmeters komt de Clio Estate moeiteloos in beweging en heeft hij altijd voldoende reserve om indien nodig te versnellen. Ver doortrekken heeft bij de diesel geen zin, want bij 3.000 tpm maakt de koppelkromme een duikvlucht en is versnellen er niet langer bij. De dCi is een echte lage-toeren-motor, die zich het prettigst voelt als hij ontspannen wordt gereden. Dat doe je eigenlijk vanzelf al door de lage en ietwat wollige slagen van de handgeschakelde 5-bak. Aan de pomp zie je het karakter van de dieselmotor in positieve zin terug; een praktijkverbruik van om en nabij de 5,0 l/100 km is goed haalbaar. Dat ligt weliswaar niet in de buurt van de opgegeven 3,2 l/100 km, maar is desondanks nog altijd een keurige waarde.
Dat het werkelijke verbruik hoger uitvalt dan dat beloofd wordt heeft mogelijk te maken met het levendige rijgedrag van de auto. De Clio Estate laat zich gewillig besturen. Hij manoeuvreert door een prettig lichte besturing opvallend eenvoudig binnen de stadsgrenzen en daarbuiten gedraagt de Renault zich juist uiterst volwassen. Oneffenheden en ook verkeersdrempels wordt gefilterd alsof je met een grotere, zwaardere auto onderweg bent. Het onderstel is erg stil en van andere rammeltjes en kraakjes is ook geen sprake. Pas wanneer je hierop gaat letten begint het op te vallen dat de dCi best brommerig is. Storend is het echter niet, en anders kun je altijd nog de Estate een V6-keel op laten zetten door in R-link het motorgeluid van de legendarische Clio V6 te selecteren. Die van de Nissan GT-R kan ook. Zelfs een vliegende schotel (echt waar!). Het zogeheten R-Sound Effect kent zes verschillende real-time motorgeluiden die via de speakers worden weergeven als je het gaspedaal dieper intrapt. Je moet er maar van houden... 

Resume
Als het op ruimte aan komt moet de nieuwe Clio Estate alleen de Fabia Combi voor zich dulden. Maar dat is ook alles. Op alle andere fronten loopt de Skoda echt op z’n laatste benen. Ten opzichte van de populaire Seat Ibiza ST is de nieuwe Clio Estate met een vanafprijs van € 14.990,- iets duurder, maar die is dan weer lang niet zo ruim, modern en compleet uit te voeren. Ook qua rijgedrag is de Renault een stap verder. Kortom, onder aan de streep is de nieuwe Clio Estate momenteel de compacte stationwagen die verslagen moet worden. En dat wordt nog een hele klus.
Tip
Veilig en zorgeloos de donkere maanden door
Veilig en zorgeloos de donkere maanden door

Bij Univé geniet je van een gunstige premie en uitstekende service bij ongeval of pech.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties